Sneakers – från idrottssko till vardagssko

 In Okategoriserade

Sneakers – en sko för alla

Idag äger de flesta ett par sneakers(eller flera!) men den har inte alltid varit en sko för alla. Här är en liten sammanfattning om skons historia som inleds för drygt tvåhundra år sedan. (fakta från carlmagazine.com )

Från början var sneakern en sko för idrottare och då främst löpare. I början av 1800-talet utvecklades flera versioner av mjuka löparskor med gummisula, som idag kallas sneakers, av det brittiska företaget Reebok(som då hette J.W. Foster & Sons). I USA tillverkade U.S. Robber Company också en sko med gummisula fast med en ovansida i kanvas istället, en så kallad Keds. Det var den modellen som gav sneakern sitt namn eftersom man kunde smyga fram tack vare gummisulan.

Märket Converse kom i början av 1900-talet med den bäst säljande basketskon genom tiderna, Converse All-Stars. Ungefär samtidigt kom Adidas med sin första sneakers som också räknas som en av de mest populära träningskorna i världen.

Från att ha varit en sko som enbart var ett idrottslagg för privilegierade collagestudenter började gränsen mellan vardag och idrott suddas ut i mitten av 1900-talet och många idrottare och studenter bar skon även på fritiden. Man kunde även se skådespelare som Marlon Brandon och James Dean bära sneakers i sina filmer.

greenbyme.se finns snygga sneakers tillverkade i spännande material som ananasblad, microfiber och återvunna PET-flaskor. Materialen är starka, varma och vattenavvisande! Hållbart och djurvänligt såklart!

Recommended Posts

Lämna en kommentar

0

Start typing and press Enter to search

elefanter på savannen inte djurparkervattensmart spara vatten