Klimatmaxa din tillvaro!

 In Okategoriserade

Klimatmaxa – så här gör du!

Det  är inte långt kvar till EU-valet och miljöfrågan är minst sagt glödhet. Politikerna säger att frågan är viktig och vi får hoppas att de går från ord till handling oavsett parti. Men innan de kommer till skott kan ju alltid vi andra agera ändå. För det är ju ingen överdrift att miljön behöver vår hjälp för att ha en chans att kunna må bättre. Vi är många som vill göra klimatsmarta handlingar men ibland kan det vara svårt att veta var man ska börja. Så istället för att få klimatpanik eller klimatångest som kan leda till att en inte gör något alls får du här tips på enkla sätt att klimatmaxa din tillvaro. Naturskyddsföreningen har tagit fram en lista på 5 sätt som får både dig och klimatet att må finfint!

1. Bli galen i solenergi

Använd solens kraft och sätt upp solceller på huset, garaget eller sommarstugan. Du kan också låta solen komma in genom ditt eluttag. Du väljer självklart el märkt med Bra miljöval som är baserat på sol, vind och vatten.

2. Ta dig fram som en tjej
http://magasin.greenbyme.se/wp-content/uploads/2018/08/tva-kvinnor-cyklar.jpg

Kvinnor är bättre på att resa kollektivt och flyger hälften så mycket som männen gör. Flyget är en stor miljöbov och genom att minska antalet flygresor gör vi klimatet en björntjänst. Tidigare har också kvinnor cyklat mer men nu har männen äntligen cyklat ikapp! Var tionde resa görs idag med cykel vilket är toppen både för miljön och din hälsa.

 3. Inspireras av tonåringar

Idag är nästan var femte tonåring vegetarian eller vegan. Vi äter för mycket kött och mejeriprodukter helt enkelt och det påverkar vår hälsa och miljön negativt. Om vi istället äter mer från växtriket kan vi satsa på fint ekologiskt och svenskt naturbeteskött när det är dags att lägga en köttbit på tallriken.

4. Bli ekonomisk som en smålänning
http://magasin.greenbyme.se/wp-content/uploads/2018/02/euros.jpg

Forskning visar att om vi dra ner på överflödig konsumtion lyckoinvesterar vi i oss själva. I den rika delen världen konsumerar vi som om vi hade naturresurser från nästan fyra jordklot att tillgå och vi är nära att skapa klimatkaos. Så börja istället att spara in på mat, kläder, prylar och flygresor och bli lyckligare på köpet!

5. Tänk som en förälder

Kan du också höra dina föräldrars röst i bakhuvudet: ”Tänk om alla skulle göra så där, hur skulle världen se ut då?” Att leva i nuet kan kännas härligt, att inte behöva tänka på konsekvenserna och bara ha roligt. Men att ta bilen istället för cykeln, slänga mat som inte är dålig, köpa billig mat eller billiga prylar bidrar till höga utsläpp. Tänkt då istället att varje gång du gör en aktiv handling för miljön och planeten är du en del av att skapa en ljusare framtid för djur, natur och oss människor. Visst känns den tanken mycket trevligare?!

Självklart finns det många andra smarta sätt att klimatmaxa din vardag, vilket är ditt bästa tips?

Recommended Posts

Lämna en kommentar

0

Start typing and press Enter to search

vegansk korkväska från corkorelefanter på savannen inte djurparker