Djurparker – hur bevarande är de egentligen?

 In Okategoriserade

Djurparker har nu öppna för säsongen

Djurparker runt om i landet har öppnat för säsongen och djuren med deras ungar kan visa upp sig för besökare. Ett besök på en djurpark kan innehålla många saker, bl a karuseller och berg- och dalbana, godis, uppträdande och förstås att gå och titta på djuren. Men handen på hjärtat; hur många gånger har du funderat över hur djuren mår av att leva in den här miljön för att bli tittade på av hundratusentals besökare under en säsong?

Rädda utrotningshotade djur

Djurparker och zoos runt om i världen har stor variation på kvalitet och många gånger far djuren otroligt illa. I Sverige har djurparker oftast ok kvalitet tack vare vårt djurskydd, men verkligheten kvarstår att djuren lever långt ifrån sin naturliga miljö och har begränsade möjligheter att utöva sitt naturliga beteende. Ansvariga för djurparker säger att de arbetar för bevarande av djurarter som hotas av utrotning samt att de undervisar barn och ungdomar om vilda djur. Sanningen är dock att få djurparker arbetar med bevarandeverksamhet utan använder argumentet mest i marknadsföringssyfte för att legitimera djurparkens varande. Anledningen till att många djurarter är utrotningshotade är just pga av människans beteende med tjuvjakt och att vi breder ut oss och skövlar djurens hemmiljö. Vi befinner oss nu i den sjätte massutrotningen av djur och växter där tre fjärdedelar av alla arter riskerar att försvinna. Vi människor har all anledning att bli nervösa eftersom ett fungerade ekosystem ger oss ökat skydd till skördar, pollinering av växter, mat från haven och ett stabilare klimat. Att bevara den biologiska mångfalden är alltså en förutsättning för att det ska finnas liv på planeten överhuvudtaget. Så istället för att samla utrotningshotade djur på djurparker borde vi agera kraftfullt för att bevara djuren(och växter) i deras naturliga hem – för det räddar ju faktiskt livet på oss människor också!

Se vilda djur i det vilda!

Om du vill se och lära dig mer om vilda djur kan du åka på safari både i Sverige och tex i Afrika. Du får uppleva djuren i deras naturliga miljö vilket är en mycket mäktigare upplevelse än att se dem i en uppbyggd miljö på en begränsad yta. Du kommer garanterat få ett fantastiskt minne att ta med dig hem. Eller varför inte bara helt enkelt packa matsäcken och gå ut i våra svenska skogar och upptäcka det variationsrika djurlivet som finns där.

För visst måste det väl vara bättre att lära våra barn att djur är tänkande och kännande varseler som också vill leva sitt liv i frihet precis som oss människor?

Boktips! Julia Lindemalm har i sin bok ”Zoo World” fotograferat och fångat djurens beteenden och känslor i deras dagliga liv i olika djurparker.

Recommended Posts

Lämna en kommentar

0

Start typing and press Enter to search

klimatmaxa kvinna på strandvegan Coral sneakers